În România sunt înregistrate mai multe suspensii. În funcție de producător, există diferențe privind prepararea lor.
Unele flacoane au un marcaj tip linie pe flacon (Figura 1) sau pe etichetă (Figura 2), care arată volumul total de suspensie obținut sau alte flacoane care nu au deloc marcaje, ci dispozitive de măsurat apa (Figura 3 și 4).
De multe ori, dacă nu citim cu atenție recomandările privind prepararea suspensiilor, putem greși. Astfel se obțin suspensii ori prea diluate, ori prea concentrate, care determină ori ineficacitatea tratamentului, ori supradozare și apariția reacțiilor adverse.
Ce tip de apă folosim pentru prepararea suspensiilor?
Sunt două opțiuni:
- Apă de la robinet. Se fierbe și se RĂCEȘTE la temperatura camerei. Apa se fierbe, pentru a ne asigura că distrugem orice microb din apă.
- Apă îmbuteliată PLATĂ, care nu necesită fierbere (apele îmbuteliate trebuie să fie microbiologic pure).
Etape generale de preparare:
- Ne spălăm pe mâini.
- Agităm flaconul cu pulbere (pentru a sparge eventualele aglomerate).
- Desfacem capacul.
- Adăugăm aproape de semn o parte din apa prevăzută. Agităm aprox. 1 minut.
- Completăm cu apă până la semn și agităm aprox. 1 minut.
- Înainte de fiecare administrare, vom agita flaconul pentru a obține o suspensie omogenă.
- Dacă este cazul, instalăm adaptorul pentru seringă.
Mai jos sunt prezentate două tipuri de preparări:
Preparare cu semn pe FLACON sau pe ETICHETĂ (Figura 5)
Respectăm etapele generale.
Adăugăm apă aproape de semnul de pe etichetă/flacon. Agităm.
Completăm cu apă FIX până la semn. Agităm iar.
Preparare folosind un DISPOZITIV DE MĂSURAT (Figura 6)
Măsurăm cu dispozitivul oferit (Recipient dozator sau seringă) volumul de apă care se adaugă în flacon.
Turnăm toată cantitatea de apă peste pulbere.
Agităm aprox. 1 minut.
IMPORTANT:
Volumul total de suspensie se obține din pulbere PLUS apa adăugată.
Respectăm de fiecare dată volumul de apă adăugat recomandat de către producător pentru a obține o concentrație optimă de substanță activă.