Farmaciștii clinicieni sunt farmaciști specializați în Farmacie clinică. Farmaciștii clinicieni au o educație și formare avansată (licență în farmacie, 5 ani și rezidențiat în farmacie clinică, 3 ani).

Scopul principal al farmacistului clinician este să elaboreze un plan de tratament individualizat al pacientului.

Acest plan ține cont de:

  • Toate bolile ale pacientului
  • Medicamentele utilizate
  • Suplimentele alimentare utilizate
  • Stilul de viață practicat și, nu în ultimul rând,
  • Statusul financiar al pacientului

 

Practic, pacientul va primi cel mai sigur și cel mai eficient tratament.

 

Este esențial ca pacientul să primească un tratament eficient, care va preveni/controla/vindeca sau ameliora boala de care suferă și, totodată, acest tratament este nevoie să fie unul sigur: fără reacții adverse sau cu reacții adverse minime, fără interacțiuni medicamentoase sau interacțiuni cu suplimente alimentare/alimente.

Farmacistul clinician va alege un tratament cost-eficient, adică, pacientul să își permită achiziționarea medicamentelor pe durata tratamentului.

 

Farmaciștii clinicieni își pot desfășura activitatea în toate instituțiile de îngrijire a sănătății (farmacii, clinici, spitale, etc.) și utilizează cunoștințe aprofundate despre medicamente și despre boli, și fac parte din echipa multidisciplinară care se ocupă de pacient (medici, asistenți etc.).

Farmaciștii clinicieni reprezintă o sursă primară de informații valide din punct de vedere științific privind utilizarea sigură, adecvată și responsabilă a medicamentelor. Ei pot fi consilieri ai echipei medicale sau al pacientului/aparținătorului.

 

Farmacistul clinician se va asigura de aderența la tratament al pacientului. Va explica pacientului ce înseamnă boala de care suferă, ce rol au medicamentele, cum pot fi prevenite sau minimalizate reacțiile adverse, cum se poate schimba stilul de viață (dietă, exerciții, măsuri nefarmacologice etc.).

 

Iată câteva informații foarte importante despre intervenția farmacistului clinician:

  • Poate să scadă cu 78%* riscul de aparița reacțiilor adverse la medicamente, astfel pacientul va primi un tratament sigur
  • Poate să scadă riscul de erori de medicație: pacientul va primi un tratament individualizat
  • Poate să scadă riscul de spitalizări: gestionarea eficientă și sigură a bolii
  • Poate să scadă costul tratamentului: farmacistul clinician va ține cont de statusul financiar al pacientului 

    În concluzie, farmacistul clinician formează o echipă cu medicul și pacientul pentru a alege un tratament individualizat eficient și sigur.

     

     


    *Jacobi, Judith. (2016). CLINICAL PHARMACISTS: PRACTITIONERS WHO ARE ESSENTIAL MEMBERS OF YOUR CLINICAL CARE TEAM. Revista Médica Clínica Las Condes. 27. 10.1016/j.rmclc.2016.09.002.