Așa cum am specificat în articolul precedent, este esențială prepararea și administrarea corectă ale formelor farmaceutice parenterale ale antibioticelor.
Să ne axăm pe modul de preparare și administrare al ceftriaxonei:
Ceftriaxonă 1000 mg (1 g), pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă
Mod de preparare
Reconstituire (dizolvare)
- Există două tipuri de administrări pentru ceftriaxonă:
- Administrare i.v. și
- Administrare i.m
Pentru administrare i.v.
- Conținutul flaconului cu ceftriaxonă 1 g se dizolvă cu 10 mL apă pentru preparate injectabile (apă PPI) – (Este interzisă folosirea altui solvent, se pot forma microprecipitate sau rămân particule nedizolvate)
- Administrare i.v. lent, în decurs de 5 minute SAU
- După diluare cu 50-100 mL solvent (Se poate dilua cu: soluție NaCl 0.9%, Soluție glucoză 5/10%,), în perfuzie i.v., timp de 30 de minute
Pentru administrare i.m.
- Această cale de administrare se alege doar atunci când este imposibilă administrarea i.v.
- Dizolvare: conținutul flaconului cu 1 g ceftriaxonă se dizolvă cu exact 3.5 mL de apă PPI (rezultă o soluție hipertonă, doare la administrare) SAU lidocaină 1% (10 mg/mL) – lidocaina reduce durerea la administrare, însă atenție la alergii și boli cardiace (dizolvarea cu lidocaină va fi tot timpul recomandată de un medic)
Este permisă administrarea a 3.5 mL soluție finală/injecție i.m., dacă este nevoie de doze mai mari, până la 2 g, dozele de 1 g se administrează în locuri diferite.
Dozele mai mari de 2 g se vor administra i.v.
Interacțiuni
- Ceftriaxona formează precipitate cu soluții care conțin calciu (nu se va amesteca cu soluții cu calciu: gluconat de calciu, sol. Ringer, sol. Hartmann etc.)
- Ceftriaxona i.v. nu se va administra concomitent cu soluții parenterale i.v. care conțin calciu, inclusiv nutriție parenterală. Se pot administra la distanță de minim 2 ore
Valabilitate
- Soluțiile preparate se vor administra imediat, deoarece ceftriaxona are stabilitate limitată în soluții. INTERZISĂ păstrarea lor (risc de degradare, apariția reacțiilor adverse și scăderea eficacității terapeutice)
Lasă un comentariu