Purtarea măștii, păstrarea distanței și igienizarea mâinilor sunt măsuri solide pentru lupta împotriva SARS-CoV-2.
Se cunoaște faptul că la copii infecția cu SARS-CoV-2 este mai rară și produce simptome mai ușoare. O ipoteză sugerează rolul lactoferinei provenită din laptele matern, care ar ajuta sistemul imunitar în lupta cu noul virus. Totodată copii vaccinați împotriva celor două bacterii prezintă o rată mai scăzută de infecatare cu SARS-CoV-2.
Există o serie de studii care descriu rolul lactoferinei împotriva infecțiilor. Lactoferina s-a administrat pacienților cu COVID19 și a accelerat recuperarea. În momentul de față există peste 140 de studii care cercetează rolul lactoferinei în prevenția și tratamentul COVID19.
Lactoferina este o glicoproteină care prezintă proprietăți antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare.
Lactoferina prezintă proprietăți antivirale prin mai multe mecanisme: A: Se poate atașa de un virus, B: Se poate lega de receptorii pentru lactoferină inducând producția endogenă de interferoni, C: Se poate lega de unele structuri de pe suprafața celulară: de complexul HSPG – care are un prim rol în atașarea virusului SARS-CoV-2 de celula gazdă. D: lactoferina poate penetra în nucleu, unde modulează expresia unor gene cu rol în producția de citokine proinflamatorii.
În această imagine vedem cum lactoferina acționează pe diferite nivele: legare de receptorul pentru lactoferină, blocarea virusului, astfel el nu se poate lega de receptorul ACE2, blocarea complexului HSPG.
Un studiu arată eficacitatea lactoferinei la pacienți pozitivi COVID19. Pacienții au primit lactoferină de la primele simptome, iar după zilele 4 și 5 au prezentat îmbunătățiri semnificative privind simptomatologia.
Lactoferina este una dintre moleculele de bază în lupta infecțiilor. Dar, există o serie de alte substanțe cercetate în infecția cu SARS-CoV-2: Vitamina D (deficitul crește riscul de infecții), Vitamina C și zincul (îmbunătățesc răspunsul imun și vitamina C prezintă un efect antioxidant important), Melatonină (poate induce un răspuns imun echilibrat, produce calmare și are efect antioxidant), Famotidină (se pare că poate bloca unele enzime cheie cu rol în fuziunea virusului cu celula gazdă).
În acest tabel regăsim substanțele și dozele utilizate pentru susținerea sistemului imunitar (bazate pe diferite studii clinice). Literatura sugerează administrarea pe termen lung, fără pauze.
Tratamentul asociat se recomandă în funcție de simptomatalogia prezentată de pacient. Durata tratamentului nu trebuie să depășească 14 zile de administrare. Famotidina este recomandată în doze mai mari, off label. Acest medicament se eliberează din farmacii doar pe baza unei prescripții medicale. O atenție deosebită necesită pacientul cu insuficiență renală, la care famotidina se administrează cu precauție. Studiile sugerează că această schemă de tratament poate să reducă semnificativ simptomatologia și agravarea infecției cu SARS-CoV-2.
IMPORTANT
- Informațiile prezentate au caracter pur informativ și NU înlocuiesc consultul de specialitate
- Dacă prezentați simptome specifice infecției cu SARS-CoV-2: pierderea mirosului, pierderea gustului, tuse, probleme de respirație, febră, frisoane, adresați-vă de urgență medicului sau farmacistului
- Consultați întotdeauna farmacistul sau medicul Dvs. înainte de administrarea orcărui produs (medicament sau supliment alimentar)