Ce este gripa?

Gripa este o boală foarte contagioasă cauzată de virusurile gripale. Infecția gripală poate să aibă complicații serioase, poate să conducă la spitalizări și chiar moarte, inclusiv la persoane sănătoase. 77% din persoanele care sunt infectate nu au simptome, deci gripa se poate răspândi foarte rapid prin strănut, tuse sau atingerea unor obiecte.

Cum pot să previn gripa?

  • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun sau cu un gel cu alcool minim 20 de secunde.
  • Evită contactul cu persoanele bolnave.
  • Dacă ai gripă, stai acasă, acoperă gura și nasul cu un șervețel când tușești sau strănuți.
  • Evită să-ți atingi gura, nasul sau ochii. Sunt zone sensibile unde poate intra virusul în corp.

În cât timp mă vindec?

Un episod gripal poate să dureze între 7-14 zile. Apare brusc, în decurs de câteva ore. Fiecare persoană poate reacționa diferit la gripă. Cere sfatul farmacistului sau medicului pentru un tratament personalizat și corect.

De ce este important să mă vaccinez?

Vaccinarea oferă cea mai bună protecție împotriva gripei. Vaccinarea reduce semnificativ răspândirea virusului gripal și îmbolnăvirea persoanelor din jur.

Cine trebuie să se vaccineze?

Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor peste vârsta de 6 luni. Astfel vaccinul se poate administra la sugari cu vârsta peste 6 luni, copii, adolescenți, adulți și vârstnici.

Care sunt persoanele care pot dezvolta complicații serioase ale gripei (inclusiv deces) dacă nu s-au vaccinat?

  • Copii sub 5 ani
  • Persoanele peste 65 de ani
  • Femeile însărcinate
  • Persoane instituționalizate (azil de bătrâni etc.)
  • Persoane cu sistem imunitar slăbit: HIV, SIDA, unele forme de cancer etc.
  • Persoane cu boli cronice: astm bronșic, BPOC, insuficiență cardiacă, diabet zaharat, boli hepatice, obezitate etc.
  • Persoane care iau medicamente care scad imunitatea

Cine nu se poate vaccina?

Sugarii sub 6 luni și persoanele alergice la componentele vaccinului.

Când este momentul optim de vaccinare?

Vaccinul își dezvoltă efectul maximal dacă se administrează în lunile Octombrie și Noiembrie, deoarece în toamnă începe sezonul de gripă. Este nevoie de aproximativ 2 săptămâni pentru corp să producă anticorpi împotriva virusului gripal. Dacă cineva nu s-a vaccinat în Octombrie sau Noiembrie, poate să se vaccineze în Decembrie, Ianuarie sau chiar Februarie, însă efectul vaccinului va fi mai slab.

De ce se recomandă vaccinarea anuală?

Sunt două explicații importante:

  1. Anticorpii din organism scad în timp. Cu vaccinări anuale asigurăm prezența constantă de anticorpi care  vor lupta împotriva virusului gripal, indiferent de sezon.
  2. Virusul gripal se poate modifica în fiecare an. Anticorpii produși nu pot anula orice tulpină de virus gripal, astfel este nevoie de un nou vaccin anual, îmbunătățit.

Ce conține vaccinul antigripal?

Vaccinurile actuale conțin particule (antigeni) din patru tipuri de virusuri gripale. Virusul este inactivat (omorât) și fragmentat. Particulele provin de la 2 virusuri tip A și 2 virusuri tip B.

Cum funcționează vaccinul antigripal?

După vaccinare, particulele din vaccin determină organismul să producă anticorpi. Acești anticorpi atacă și neutralizează virusurile gripale.

Care este cel mai bun vaccin antigripal?

Toate vaccinurile existente în România sunt autorizate conform legislației în vigoare. Eficacitatea vaccinurilor sunt comparabile. Pot exista diferențe privind vârsta de la care se poate administra vaccinul.

Pot face gripă de la vaccin?

Nu. Deoarece vaccinul conține particule de virus și nu conține virus viu.

Pot face gripă dacă mă vaccinez?

Da. Vaccinul antigripal oferă protecție de aproximativ 70%. Acest lucru înseamnă că majoritatea persoanelor vaccinate nu se vor îmbolnăvi de gripă. Dacă totuși o persoană vaccinată intră în contact cu un virus gripal, poate să dezvolte o formă mai ușoară de boală.

Cum se administrează vaccinul antigripal?

Vaccinul atigripal se administrează prin injecție. Este o procedură foarte puțin dureroasă.

Care sunt reacțiile adverse la vaccinul antigripal?

Pot apărea reacții ușoare la locul injectării: roșeață, edem, durere. Rar pot apărea dureri musculare, febră ușoară, durere de cap, care de obicei trec în 1-2 zile. Aceste reacții indică activarea sistemului imunitar. Totodată, studiile au demonstrat că aceste reacții adverse apar și la pacienți care au primit injecție cu ser fiziologic (sare cu apă).

Vaccinurile antigripale conțin mercur?

Nu, vaccinurile antigripale din România nu conțin mercur.

De unde pot primi vaccinul antigripal?

Ministerul Sănătății pune la dispoziție medicilor de familie vaccin antigripal. Întrebă-ți medicul de familie care sunt condițiile pentru a beneficia de vaccinarea antigripală.

Vaccinul antigripal se poate elibera din farmacii pe baza unei prescripții medicale.

Dacă ai nelămuriri sau întrebări suplimentare, nu ezita să-ți contactezi farmacistul sau medicul.